Ga terug tom-athawes-Wb6smx3Z9uI-unsplash

Brexit Development - December 2020

We naderen het einde van de Brexit overgangsperiode, deze loopt nog tot en met 31 December 2020. Tijdens deze overgangsperiode, de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) onderhandelen over hun toekomstige handelsrelatie. Op dit moment is het nog onbekend of deze onderhandelingen zullen resulteren in een handelsverdrag. En mocht er een verdrag tot stand komen, is het nog onbekend wat de afspraken in dit verdrag zullen zijn of wat de gevolgen voor u en ons zullen zijn.

Omdat het VK de Europese handelszone verlaat is het aannemelijk dat import en export van goederen zal veranderen. Naar verwachting wordt het VK behandeld als een zogenaamd derde land. Dit zou betekenen dat voor alle goederen, een import of export document moet worden opgemaakt en dat er mogelijk accijnzen moeten worden betaald over de waarde van de goederen.

Om zaken te doen buiten de EU, is een bedrijf verplicht om een EORI nummer te hebben. Het EORI nummer is een uniek identificatie nummer voor douaneaangiften van geregistreerde bedrijven. Je kan een EORI nummer aanvragen bij de Belastingdienst – afdeling Douane, klik hier om direct je aan EORI nummer aan te vragen.

Vanaf 1 januari 2021 geldt voor pallets en andere houtproducten zoals kratten en kisten de internationale norm ISPM 15. Dit is de standaard norm voor handel buiten de Europese Unie.

Doet jouw bedrijf zaken met het Verenigd Koninkrijk, maar heb je nog niet eerder goederen geïmporteerd of exporteert buiten de Europese Unie? Dan kunnen de import en export documenten erg ingewikkeld lijken als je hier niet bekend mee bent. Bij ColliCare Logistics hebben wij onze eigen douane afdeling die de ontwikkelingen rondom Brexit op de voet volgt. Onze medewerkers staan klaar om ook jouw bedrijf te helpen met de verplichte douane activiteiten.

Wanneer bedrijven hun douaneactiviteiten uitbesteden, is het verplicht om hun Logistieke Dienstverleners te voorzien van de juiste informatie over de INCO-voorwaarden, Handelsfactuur, Verzendinformatie, Paklijsten en VGM-documentatie. Wij staan klaar om de douaneactiviteiten uit te voeren, wanneer bedrijven hun INCO-voorwaarden hebben gedefinieerd en een EORI-nummer hebben aangevraagd.

Ben je benieuwd hoe we jou kunnen ontlasten met de douane aangifte van de goederen? Neem dan contact op met onze douane experts op +31 88 200 9900.