Ga terug Michelle_1

Bereid je supply chain voor op Chinees Nieuwjaar 2023

Het is nooit te vroeg om te beginnen met plannen voor het Chinese Nieuwjaar om je supply chain ook dan soepel te laten verlopen.

Het Chinees Nieuwjaar, ook wel bekend als 'Lunar New Year of Spring Festival', is een belangrijke gebeurtenis die de wereldwijde vrachtmarkt beïnvloedt vanwege de verlengde nationale feestdagen in China.

De festiviteiten duren gewoonlijk tot de volgende volle maan en kunnen de supply chain voor wekenlang of zelfs maandenlang beïnvloeden omdat veel bedrijven en fabrieken dagen van tevoren hun deuren sluiten en werknemers naar huis terugkeren voor de jaarlijkse viering. Het betekent dat een van 's werelds grootste exporteurs bijna een maand dicht gaat.

Het heeft gevolgen voor de capaciteit van en naar China in het algemeen. Vertragingen in de scheepvaart, lange transittijden en annuleringen van vluchten zijn allemaal mogelijke gevolgen.

Dit jaar kunnen ook de voortdurende COVID-19 pandemie en de wijziging van het COVID-beleid de zaken bemoeilijken voor de komende feestdagen en grote onzekerheid veroorzaken bij  logistieke bewegingen.

 

Wanneer is het Chinees Nieuwjaar in 2023?

De datum van het Chinees Nieuwjaar verschilt van jaar tot jaar. Daarom is het voor bedrijven die producten uit China betrekken van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de exacte data van de feestdag.

In 2023 verwelkomen de Chinezen het Jaar van het Konijn op zondag 22 januari, en de festiviteiten culmineren met het Lantaarnfestival op 5 februari. De vieringen duren tot 16 dagen, maar alleen de eerste 7 dagen worden beschouwd als een feestdag.

De feestdagen zijn dit jaar van van 21 tot 27 januari 2023.

 

Welke invloed heeft het Chinees Nieuwjaar op de productie?

Omdat de vakantie dit jaar eind januari begint, vertragen de leveranciers de productie eind december. Slechts een klein aantal arbeidskrachten zal midden januari in de fabrieken werken. Op 21 januari wordt de productie officieel stilgelegd. De meeste werknemers zullen medio februari weer aan het werk gaan, zodat het normale productieniveau gewoonlijk na vier tot zes weken wordt hervat.

Bij gebrek aan arbeidskrachten kan het resterende personeel het gebruikelijke werkvolume niet aan. Dit kan zelfs gevolgen hebben voor de kwaliteit van de producten.

Sommige werknemers keren na het feest niet terug, zodat de fabriek nieuwe werknemers moet aanwerven, en deze werknemers krijgen niet de opleiding die ze nodig hebben. Als gevolg daarvan is het mogelijk dat detailhandelaren voor de rest van hun bestellingen producten ontvangen die niet aan de normen voldoen.

Nu de COVID-19 beperkingen eerder deze maand zijn opgeheven, kunnen de stijgende Covid-gevallen extra verstoringen veroorzaken, zoals personeelstekorten. Het is echter nog onzeker wat de gevolgen voor het logistieke sector en de export zullen zijn.

 

Enkele tips bij het plannen:

  • Vergeet niet de voorraad te plannen die nodig is om door de feestdagen heen te komen;

  • Communiceer met je leverancier en begrijp hun productie- en capaciteitsniveau;

  • Probeer je bestelling(en) vóór het Chinees Nieuwjaar te verzenden, en plan het vertrek van terminals in China een paar dagen voor de vakantie;

  • Declareer zendingen zo snel mogelijk - douanekantoren in heel China zullen gesloten zijn tijdens deze nationale feestdagen;

  • Wees op de hoogte van beleidswijzigingen die van invloed kunnen zijn op de supply chain;

  • Werk nauw samen met je logistieke dienstverlener om nauwkeurige prognoses op te stellen;

 

Als je vragen hebt over het Chinese nieuwjaar, neem dan contact op met onze sales afdeling. Onze lokale collega's zijn toegewijd en kunnen je lokale partners zijn in China zijn, ook kunnen wij je helpen met kwaliteitscontrole van productie voor jouw bedrijf.

Eddie Wang

Eddie Wang

Managing Director China
Roelf Goos

Roelf Goos

Commercial Director Netherlands & Germany
Stef Kluiters

Stef Kluiters

Director Sea